Hobby

kuchnia

Szarlotka z jabłkami bez glutenu i bez laktozy

Składniki
Składniki na mus jabłkowy

łyżeczka cynamonu
ok szklanka wody
8 kwaśnych jabłek

Składniki na ciasto

3 szklanki mąki bezglutenowej (w przepisie użyto mieszanki mąk bezglutenowych firmy Hammer Mühle, w której skład wchodzi: skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, mąka kukurydziana, mąka ryżowa i guma guar)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
¾ szklanki cukru trzcinowego
4 żółtka
1 kostka margaryny

Instrukcje
Przygotowanie ciasta

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i margarynę pociąć razem na małe kawałki.
Dodać żółtka i szybko wyrobić na ciasto.
Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć je folią spożywczą i wsadzić na 30 minut do zamrażalnika.

Przygotowanie musu jabłkowego

Umyte jabłka obrać i pokroić na małe (ok. 1-2 cm), nieregularne kawałki.
Jabłka przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać na małym ogniu do momentu aż zaczną puszczać sok i zaczną parować.
Dolać ok. ¼ szklanki wody i poczekać aż odparuje, co chwilę mieszając.
Powtórzyć powyższą czynność 2-3 razy, do uzyskania musu z wyczuwalnymi kawałkami jabłek.

Przygotowanie szarlotki:

Nastawić piekarnik na 180°C.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część ciasta pokroić na 0.5 cm plastry i wyłożyć nimi ciasno dno blachy.
Następnie wyłożyć równą warstwę musu jabłkowego.
Na górę potrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta z zamrażalnika.
Wstawić do piekarnika i piec 60 minut.

Uwagi
Po wyciągnięciu z piekarnika poczekać aż ciasto lekko ostygnie, a mus pozostanie jeszcze ciepły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation