Kuchnia

Ciasta

Ciasto drożdżowe z rabarbarem | Minta Eats

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
(na podstawie przepisu Nigelli Lawson na ciasto drożdżowe z jabłkami i jeżynami oraz przepisu Liski; oba różnią się od siebie tylko)
Ciasto:
Zaczyn:
1/2 saszetki (ok. 1 łyżeczka) suchych drożdży
125 ml mleka, ciepłego
65 g mąki
szczypta cukru

Dodatkowo:
350 g mąki (ok. 2 3/4 szklanki, może trochę więcej)
75 g cukru
szczypta soli
125 ml mleka, ciepłego
50 g masła, stopionego i ostudzonego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:
75 g mąki
50 g cukru
50 g masła
szczypta soli

500 g rabarbaru
2 łyżki cukru (ja dałam cukier aromatyzowany wanilią)

To ciasto najwygodniej przygotowywać w robocie kuchennym z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego.

Rabarbar umyj i osusz, odetnij brzydkie końcówki i pokrój łodygi na 1 cm kawałki. Przełóż do miski.
Do dużej miski wlej mleko, dodaj drożdże, mąkę i cukier i dokładnie wymieszaj. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałą mąkę, cukier oraz mleko i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Ponownie przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj stopione masło, jajka oraz esencję waniliową i dokładnie wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ścianek miski i dłoni. Przełóż do wysmarowanej masłem miski, przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone w kawałki masło i rozrób składniki palcami, by powstały spore okruchy. Odstaw kruszonkę do lodówki.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj go masłem. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę i rozciągnij, tworząc placek o grubości ok. 3 cm. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Rabarbar wymieszaj z cukrem, ułóż na cieście. Na wierzchu rozsyp kruszonkę.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Do nagrzanego pieca wstaw wyrośnięte ciasto. Piecz 35-40 minut, aż kruszonka się zezłoci. Ostudź na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation