Kuchnia
Przekąski, przystawki
Podawaj na bagietce: pszennej lub razowej. Kanapki udekoruj kaparami.
Z wędzoną makrelą
1 wędzoa makrela
1 czerwona cebula
200 g twarogu
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 pęczka zielonej pietruszki
sól, pieprz
łyżka ziaren słonecznika uprażonych na suchej patelni
Makrelę bardzo dokładnie obierz ze skóry i ości, rozdrobnij na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekaj (kilka listków pietruszki zostaw do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włóż do miski, dodaj makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieć widelcem.
Pastę nakładaj na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekoruj listkami zielonej pietruszki i prażonymi ziarnami słonecznika.
Z tuńczykiem
1 puszka tuńczyka w oleju
2 małe szalotki
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
koperek do dekoracji
Posiekaj cebulę, ogórki pokrój w drobną kosteczkę. Tuńczyka osącz z oleju, przełóż do miski i rozdrobnij widelcem. Dodaj ogórki, cebule, majonez, jogurt i musztardę, dopraw pieprzem i ewentualnie szczyptą soli. Pastę nakładaj na krakersy, posyp posiekanym koperkiem.
Z oliwkami i twarożkiem
200 g twarożku śmietankowego
12 zielonych oliwek
1 dymka ze szczypiorkiem
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka kolendry lub rzeżuchy
sól, pieprz, ostra i słodka czerwona papryka
Posiekaj cebulę, drobno pokrój szczypior i oliwki, czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj kolendrę lub rzeżuchę. Wszystkie składniki dodaj do twarożku, wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką (lub pieprzem cayenne). Pastę nakładaj na małe kawałki pieczywa tostowego. Posyp szczyptą słodkiej papryki.
Z awokado
1 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z cytryny
1 szalotka
1 jajko na twardo
200 g twarożku śmietankowego
sól, pieprz, czosnek granulowany
jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji
Awokado obierz, wyjmij ze środka pestkę, a miąższ rozgnieć widelcem i od razu skrop sokiem z cytryny. Jajko na twardo obierz ze skorupki i również rozgnieć widelcem. Szalotkę drobno posiekaj i wymieszaj z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodaj twarożek śmietankowy, dopraw do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Podawaj z ciemnym pieczywem (pumperniklem, chlebem wileńskim lub razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.
Jajeczna ze szczypiorkiem, porem i ogórkiem
5 jajek na twardo
1/2 pęczka szczypiorku
1 mały por (tylko biała część)
1 mały zielony ogórek
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka masła śmietankowego
sól, pieprz
kapary do dekoracji
Jajka obierz ze skorupek, posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj łyżeczkę miękkiego masła i ugnieć widelcem. Ogórek obierz i i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż na sitko i odciśnij sok. Szczypiorek i por drobno pokrój. Do masy jajecznej dodaj majonez, ogórek, szczypior oraz por, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
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