Kuchnia

Ciasta

Składniki

biszkopt na tort:
•5 jajek
•1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
•3/4 szklanki mąki pszennej
•2/3 szklanki cukru
•1 łyżeczka cukru z wanilią

krem do tortu i przełożenie:
•350 g śmietany kremówki
•1 szklanka cukru pudru
•2 łyżeczki cukru z wanilią
•ok. 300 g twarożku
•ew. 1 łyżka żelatyny rozp. w 1/3 szkl. wrzątku
•sok z 1 cytryny + woda
•dżem


Przygotowanie :



Krok 1.

Przygotowanie zaczynam od ubicia piany z białek z cukrem na sztywno. Dodaję żółtka, mąki, cukier waniliowy lub aromat i barwnik. Miksuję na niskich obrotach.






Krok 2.

Tortownicę 20-23 cm wykładam papierem do pieczenia tylko na dnie i wykładam ciasto.

Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 35 minut do suchego patyczka.






Krok 3.

Wystudzony biszkopt dzielę na trzy części.

Z papieru wycinam serce i przykładając taki szablon wycinam serce.






Krok 4.

Ubijam śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, dodaję serem i wystudzoną żelatynę i mieszam.






Krok 5.

Biszkopt pierwszy kładę, nasączam sokiem z cytryny zmieszanym z wodą, na to kładę dżem a na to krem. Potem znowu biszkopt, nasączenie, dżem i krem. Ostatni biszkopt tylko nasączam i smaruję kremem.






Krok 6.

Smaruję też boki tortu.

Skrawki po wycinaniu serca kruszę i dekoruję boki i robię serce na wierzchu.

Chowam tort do lodówki na całą noc, smacznego. :))
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation