Kuchnia

Jedzenie

TORTILLA PSZENNA, 6 szt.

Tortilla pszenna
na 6 placków

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka masła roślinnego (np. takiego ze słoneczkiem)
- 0,33 szklanki ciepłej wody
- 0,33 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Połączyć w misce suche składniki. Dodać tłuszcz, rozetrzeć go w mące. Dodać wodę. Zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastycznie i nie kleić się do miski (w razie gdyby nie było dodać więcej mąki lub wody). Zostawić ciasto w misce zakrytej folią spożywczą na 15-20 minut. Ciasto podzielić na 6 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Placki smażyć około 1-2 min na suchej patelni. Gdy na placku pojawią sie pęcherze przewrócić na 2 stronę. Po usmażeniu przechowywać przykryte ściereczką by nie wysychały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation