Kuchnia

Ciasta

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
190 g masła
świeżo otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
1 jajko
5 żółtek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera. Zmiksować do połączenia, uformować na kształt kuli. Podzielić na dwa kawałki, jeden trochę większy od drugiego. Owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na budyń waniliowy:

2 szklanki mleka
pół szklanki cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
5 żółtek
1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią.

W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu).

Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.

Dodatkowo:

jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
50 g orzeszków piniowych
cukier puder, do oprószenia
Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką.

Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma. Przełożyć do formy, wyłożyć na jej spód i boki, ciasto powinno lekko zwisać z brzegów formy. Na ciasto przełożyć budyń, wyrównać. Rozwałkować pozostałe ciasto, położyć na wierzch ciasta, dokładnie skleić ze spodem ciasta. Ciasto posmarować jajkiem, na wierzch wysypać orzeszki pini.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.

Nie przechowywać w lodówce.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation