Kuchnia

Przetwory

przetwory - Z pamiętnika piekarnika

Chrupiąca granola



1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków żytnich
100 g migdałów
100 g orzechów laskowych
1 jabłko
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju
1/2 szklanki miodu
100 g suszonych wiśni
garść suszonych jabłek

Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i miksujemy blenderem na papkę. W misce mieszamy płatki, migdały, orzechy, pestki, cynamon, dodajemy miód, olej i zmiksowane jabłko, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C około 35 minut, mieszając kilkakrotnie w trakcie pieczenia.
Studzimy, mieszamy z suszonymi owocami i wkładamy do słoika, który szczelnie zamykamy. W takiej postaci możemy przechowywać granolę nawet kilka tygodni, chociaż nie jestem pewna, czy nie zostanie ona zjedzona w ciągu tygodnia...
Granola nie jest zbyt słodka, więc jeśli ktoś tęskni za prawdziwą słodyczą, powinien dodać więcej miodu... Dla mnie w sam raz. Idealna do jogurtu, derserów, nawet jako dodatek do muffinków... Pysznie chrupiąca i pachnąca... Bardzo polecam, bo co najważniejsze - zdrowa!. Żadnych "E", zero cukru...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation