Kuchnia
pasztety
Przepis na pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej
Pyszny, wilgotny wegański pasztet z czerwonej soczewicy, kaszy gryczanej i warzyw, z dodatkiem szałwii i majeranku. Zasmakuje nawet mięsożercom.
Składniki:
na 1 foremkę keksową o wymiarach 30×10 cm
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
¼ selera, startego na tarce na dużych oczkach
2 duże cebule, drobno posiekane
60 ml oleju roślinnego
3 ząbki czosnku, roztarte z solą i drobno posiekane
¾ szklanki płatków owsianych górskich
½ pęczka posiekanej natki pietruszki
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
2 listki laurowe
1 łyżka szałwii
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
olej i bułka tarta do wysypania foremki
pestki dyni i słonecznika do posypania
Soczewicę opłukujemy, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy 2 listki laurowe i szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem, aż soczewica wchłonie wodę i rozgotuje się na gęstą masę (pod koniec gotowania mieszamy – może się przypalać). Usuwamy listki.
Na patelni rozgrzewamy olej i powoli smażymy marchewkę, seler i cebulę. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy szałwię, majeranek i pieprz ziołowy. Smażymy jeszcze chwilę.
Wielkanocne przepisy: pasztet wegański
Siemię lniane zalewamy ¼ szklanki gorącej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
Do dużej miski wkładamy soczewicę, usmażone warzywa, kaszę, płatki owsiane i namoczone siemię (ten dodatek nie jest konieczny, ale pasztet dzięki niemu mniej się kruszy). Dodajemy czosnek i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Foremkę keksową smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy pestkami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1 godz. 15 min. Pasztet jest gotowy, gdy się zrumieni i zacznie odchodzić od brzegów formy.
Pasztet kroimy ostrym nożem dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygnie. Podajemy np. z sosem chrzanowym na bazie wegańskiego majonezu.
MA==