Kuchnia

Ciasta

Lemon Tart - Tarta Cytrynowa

Składniki na spód
110g mąki
75g zimnego masła niesolonego
1 łyżka lodowatej wody
1 małe jajko
szczypta soli

Składniki na masę
skórka otarta z 2-3 cytryn
150ml soku cytrynowego
100g drobnego cukru
60ml creme freche
4 jajka i 3 żółtka
3 białka i 5 łyżek cukru na bezę


Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i szybko łączymy ze sobą. Gdy zacznie tworzyć kruszonkę, dodajemy wodę i jajko. Ponownie zagniatamy szybko i odkładamy do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.
W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się rozpuścić. Powoli dodajemy creme freche, jajka i żółtka. Uwaga: masa będzie bardzo lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut.
Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation