Kuchnia

pierogi, makarony, kluseczki, pyzy, kopytka

Makaron Z Tuńczykiem, Brokułami I Sosem Serowym

Składniki:

250 g makaronu
1 brokuł średniej wielkości
1 puszka tuńczyka w oleju
100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni
300 ml śmietany 18 %
1 kulka sera mozzarella
1 łyżka masła
sól, pieprz, oliwa z oliwek
bazylia

Przygotowanie:

Ulubiony makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w osolonej wodzie. gdy się ugotuje odcedzamy i skrapiamy oliwą.
Brokułu kroimy na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kilka minut brokuły. Dzięki takiej obróbce zachowają swój piękny kolor i chrupkość.
na patelni lub w garnuszki roztapiamy łyżkę masła i dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Po chwili dodajemy pokrojony ser z przerostem niebieskiej pleśni i mozzarellę. podgrzewamy i mieszamy do momentu aż sery się rozpuszczą, sos solimy.
Makaron mieszamy z tuńczykiem i brokułami i polewamy sosem, ozdabiamy bazylią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation