Kuchnia

przepisy

Jagodzianki

1 kg mąki pszennej, najlepiej typ 650
150 ml mleka
150 ml wody
3 jajka
4 żółtka
30 g świeżych drożdży
50 g miodu
2 płaskie łyżeczki soli
70 g cukru
100 ml oleju roślinnego

Jagody: ok. pół kilograma lub nieco mniej, wymieszanych z cukrem do smaku

Jajko wymieszane z łyżką wody do posmarowania bułeczek


Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i miodem.
Drożdże rozpuścić w mleku, połączyć z jajkami, następnie miksując, dodawać pozostałe składniki i zagniatać tak długo, aż powstanie gładkie ciasto.
Można to robić ręcznie, ale najlepiej poradzi sobie tu mikser z hakiem do zagniatania ciasta (albo maszyna do chleba).
Wyrobione ciasto przełożyć do miski delikatnie posmarowanej olejem roślinnym i odstawić do wyrastania na ok. godzinę - powinno podwoić swoją objętość).
Z ciasta odrywać kawałki, robić z nich płaskie placuszki, na każdym kłaść łyżkę jagód, dokładnie zlepić i ułożyć zlepieniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na ok. 30 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 st C.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem, posypać cukrem, wstawić do piekarnika na ok. 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości jagodzianek).
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation