Kuchnia

desery

Ananas smażony w cieście z lodami waniliowymi

Składniki dla 2 osób:

10 plastrów ananasa z puszki,
1/2 szklanki mąki,
1 jajko,
1/4 szklanki wody gazowanej,
1/2 szklanki mleka,
łyżeczka cukru trzcinowego,
olej do smażenia,
opcjonalnie lody waniliowe, cukier puder, cynamon.

Wykonanie:

1) Ananasy osączyć na sitku.
2) Białko oddzielić od żółtka i upić je na sztywną pianę.
3) Dodać roztrzepane żółtko z cukrem, przemieszać masę.
4) Stopniowo wsypywać mąkę, dolewać wodę i mleko. Delikatnie mieszać tak aby wszystkie składni się połączyły oraz ciasto było napowietrzone.
5) Talarki ananasa maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Usmażone plastry układałam na papierze aby usunąć nadmiaru tłuszczu.
Zjadłam je z lodami ale wyśmienite będą również z cukrem pudrem i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation