Kuchnia

smakowitosci i slodkości

Lubię Gotować » Truskawkowa ambrozja
Składniki:

biszkopty podłużne ok. 25 sztuk
1 galaretka żółta
1 galaretka czerwona
ok. 0,5 kg truskawek

krem:
1 kostka masła
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
300 ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać proszek budyniowy, wlać gorące mleko. Postawić garnek na piecu i stale mieszając doprowadzić masę do zagotowania. Uwaga łatwo się przypala! wystudzić. Masło utrzeć i dodać do niego zimny budyń, ubić, aż powstanie gładki krem.
Galaretki rozpuścić w 350 ml wody , każdą osobno oczywiście.
Biszkopty moczyć w żółtej, wystudzonej galaretce, układać na dnie tortownicy. Na to wyłożyć masę budyniową, na górę kolejna warstwa moczonych w żółtej galaretce biszkoptów. Na wierzchu ułożyć truskawki i zalać czerwoną galaretką. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation