Kuchnia
wege
jadłonomia · roślinne przepisy:
Pakora z kalafiora z miętowym sosem
Składniki:
•1/2 kalafiora
•1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
•1 szklanka wody
•1 łyżeczka mielonego kuminu
•1 łyżeczka mielonej kozieradki
•3/4 łyżeczki kurkumy
•1/2 łyżeczki chili
•1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
•1/4 łyżeczka cynamonu
•1 łyżeczka soli
•olej z pestek winogron lub olej rzepakowy do smażenia
Sos miętowy z nerkowców:
•1/2 szklanki nerkowców, namoczonych przez noc
•2 - 3 łyżki soku z cytryny
•1/4 mleka roślinnego lub wody
•kilka łyżek mięty, drobno posiekanej
•sól
Przygotowanie:
1.Ciasto na pakorę: Mąkę z ciecierzycy połączyć z wodą i pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na około 20 minut.
2.W międzyczasie przygotować kalafiora: wyciąć łodygę i przy pomocy małego nożyka po kolei odcinać różyczki kalafiora. Kawałki powinny być małe i równej wielkości, najlepszy rozmiar to długie na maksymalnie 5 cm kawałki, dlatego większe różyczki dobrze jest przyciąć do odpowiedniego rozmiaru i podzielić je na kilka części.
3.Miętowy sos: Nerkowce odcedzić, włożyć do naczynia blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksować na gładki sos. Przez kilka pierwszych sekund miksowania sos będzie bardzo rzadki, ale po kolejnych kilkunastu sekundach nerkowce dokładnie się zmiksują i zmienią w aksamitny sos.
4.Przed rozpoczęciem smażenia należy sprawdzić, czy ciasto z ciecierzycy ma dobrą konsystencję. Powinno być bardzo gęste, o konsystencji grudkowatej kwaśnej śmietany. Jeśli takie jest, można rozpocząć moczenie w nim kalafiora i smażenie, jeśli jest rzadsze należy poczekać jeszcze kilka minut, lub dodać odrobinę mąki z ciecierzycy i porządnie wymieszać. Jeśli jest za gęste, wystarczy dodać kilka kropli wody i porządnie wymieszać.
5.Pakora: Na patelni rozgrzać około 1 cm warstwę oleju, ważne, żeby olej był porządnie rozgrzany, co sprawdzamy wrzucając kroplę ciasta na patelnię. Jeśli zacznie skwierczeć, to znaczy, że olej jest wystarczająco gorący i można trochę zmniejszyć gaz pod patelnią, żeby nie zaczął się palić. Różyczki kalafiora zanurzać w cieście z ciecierzycy, powinny być dokładnie obklejone grubą warstwą ciasta. Następnie każdą różyczkę wkładać na gorący tłuszcz i smażyć przez 3 - 4 minuty na średnim ogniu, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Gotowe różyczki odkładać na papierowy ręcznik, żeby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Jeśli w trakcie smażenia ciasto zgęstnieje, dodać kilka kropli wody i smażyć, aż do wyczerpania wszystkich kawałków kalafiora. Podawać gorące, z miętowym sosem z nerkowców, lub w wersji obiadowej także z ryżem.
MA==