Kuchnia

ciasteczka, bułeczki, babeczki

Pomarańczowo-marchewkowe batony sandwich - zdrowa słodycz na spacer lub piknik
(przepis własny)

Składniki na 12 szt.

Ciasto:
200g płatków jęczmiennych błyskawicznych
150g startych marchewek Marwit (Marwitki)
200g drobno posiekanych suszonych daktyli
100g zmielonych migdałów
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
1 łyżka miodu
2 białka

Masa budyniowa:
300ml świeżego soku pomarańczowego Marwit
3 żółtka
1 łyżka cukru
55g skrobi kukurydzianej
50g posiekanej białej czekolady

WYKONANIE
Ciasto
Wymieszać płatki jęczmienne z siemieniem lnianym, bakaliami, miodem i białkami. Dwie jednakowe blaszki o wymiarach 14x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i równomiernie rozłożyć na dnie foremek, lekko dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Wystudzić w formie.

Masa budyniowa
Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Cały czas ucierając wlewać sok pomarańczowy. Postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać do zagotowania, cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszać do jej rozpuszczenia. Przełożyć na upieczone ciasto. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim ciastem. Przycisnąć deseczką i obciążyć. Zimne wstawić na godzinę do lodówki aby masa stężała, a następnie pokroić na prostokątny.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation