Kuchnia

Słodkie drobiazgi

Czekoladowo−pistacjowy blok

Składniki

350g ciemnej czekolady
ok. 400g mleka skondensowanego
30g masła
150g orzechów pistacjowych
szczypta soli

Sposób przyrządzenia

W rondlu umieść , połamaną czekoladę, mleko i masło całość stop na małym ogniu.

Orzechy wsyp do torebki i rozbij wałkiem na mniejsze kawałki.

Wsyp pokruszone orzechy do rondla i dobrze wymieszaj.

Przełóż gotową mieszankę do foremki z foli aluminiowej i wygładź wierzch.

Foremkę wstaw do lodówki, by blok stężał.

Gotowy blok potnij na małe kawałki.

UWAGI:Za pierwszym razem blok, ten nie wyszedł mi tak, jak widać to na załączonym zdjęciu. Ponieważ w Polsce nie ma mleka o poj. 400g, nie chcąc wyrzuć reszty mleka, która mi została dodałam ją do garnka. No i to był błąd − a może i nie. Blok nie stracił na smaku, jednak ze względu na żadszą konsystencję, w żaden sposób nie dało się go pokroić. Za to miał wspaniałą ciągnącą konsystencę, którą nabierało się łyżką i pochłaniało :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation