Kuchnia

Ciasteczka i inne chrupałki

Bezcukrowe ciasteczka z czekoladą

Składniki (na ok. 20 ciasteczek)
Z 100 g masła
40 g ksylitolu lub syropu z agawy albo 30 kropel stewii fluid
M szczypta imbiru lub goździków
W szczypta soli
D 140 g mąki
O 2 łyżki kakao lub karobu
50-100 g gorzkiej czekolady (używam czekolady 90%)

W misce utrzeć drewnianą łyżką masło ze słodzikiem. Dodać szczyptę imbiru lub goździków (można też użyć cynamonu, kardamonu albo nawet czarnego pieprzu) oraz szczyptę soli. Jeżeli do słodzenia używacie stewii, będzie konieczne dodanie w tym momencie 3-4 łyżek zimnej wody, aby ciasto miało lepszą konsystencję. Następnie wsypać do miski mąkę oraz kakao lub karob. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (ilość według uznania). Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po wyjęciu rozwałkować, wykroić ciastka i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 12-15 minut. Należy uważać, by ciastka się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Po ułożeniu ciastek na blasze można je dodatkowo schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, tuż przed włożeniem do piekarnika.

Tym razem nie połączyłam posiekanej czekolady z ciastem, lecz posypałam nią każde ciastko bezpośrednio przed pieczeniem. Ciasto bez czekolady lepiej się wałkuje i wykraja, ale ciasteczka z zagniecioną czekoladą są smaczniejsze (widocznie podczas schładzania aromat czekolady przenika do ciasta :)

Zagniecione ciasto można też uformować w krótkie wałki, owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić (przynajmniej 2 godziny). Wyjmować po jednym wałku, by pozostałe ciasto niepotrzebnie się nie nagrzewało. Kroić na plastry i od razu układać je na blasze, ewentualnie delikatnie poprawiając kształt palcami.

mniamspinka.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation