Kuchnia

Żarełko

Letni kociołek hiszpański

Składniki
- mielone mięso od szynki: 300 gramów
- Czerwona papryka: 1 sztuka
- pomidory (obrane ze skórki): 3 sztuki
- por: 1 sztuka
- pieczarki: 5 sztuk
- kalafior: 0.5 sztuki
- marchewki (najlepiej młode nowalijki): 3 sztuki
- krojone pomidory: 2 puszki
- pomidory suszone: 4 sztuki
- mąka pszenna: 2 łyżki
- kucharek smak lata: 1 łyżeczka
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 6 ząbków
- oliwa z oliwek: 3 łyżki
- tymianek (gałazka): 1 sztuka
- ostra tarta bułka (firmy Prymat): 2 łyżki
Sposób przygotowania
1.
Zmielone mięso wymieszać z 3 ząbkami przeciśniętego czosnku, ostrą tartą bułką i doprawić dobrze Smakiem lata, następnie łyżką uformować kulki, lekko obtaczać je w mące i ponownie uformować tym razem w dłoni. Pulpeciki ugotować we wrzątku, odcedzić i odłożyć na durszlaku.
2.
Przygotować sos: Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek, dodać resztę posiekanego czosnku, różyczki kalafiora, pokrojone na paski suszone pomidorki, ćwiartki świeżego pomidora oraz pieczarki. Wszystko smażyć do czasu aż kalafior nie będzie chrupki. Następnie dodać pomidory z puszki, pokrojoną marchew, por w talarkach doprawić Smakiem lata i wszystko wymieszać.
3.
Pulpety przełożyć do garnka z sosem warzywnym i gotować wszystko dobre 15 minut. Na końcu dodać tymianek i podawać z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation