Kuchnia

Przepisy na wszystko

PALUCHY CZOSNKOWO-SEROWE.

Składniki:
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki otrębów pszennych
1/4 szklanki ciepłego mleka
szczypta cukry
szczypta drożdży instant
jajko
łyżeczka oliwy/masła
mozarella

Mikstura czosnkowa:
jajko
2 łyżki oliwy/masła
3-4 ząbki czosnku
łyżeczka ziół prowansalskich


Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i szczycie cukru, i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy oliwę (aby ciasto odchodziło nam od rąk). Pozostawiamy do wyrośniecia.
Bierzemy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i kroimy na paski (długość 2-3 cm, szerokość 10 cm).
Każdy pasek smarujemy miksturą czosnkową. Nastepnie składamy na poł (częścia pomalowaną) i chwytając z dwóch końców zawijamy w rulon w przeciwległych kierunkach.
Każdy zrulowany pasek ponownie smarujemy miksturą, a na wierzchu układamy kawałki mozarelli. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C, przez 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation