Kuchnia

jak mi słodko...

Czekoladowe ciasto "Brookliński Blackout"

Składniki na ciasto:
140 g masła
100 ml oleju roślinnego
140 g maślanki
100 ml zaparzonej kawy
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
170 g jasnego brązowego cukru
80 g ciemnego cukru dark muscovado
250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g kakao bez cukru
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g jasnego brązowego cukru
500 ml tłustego mleka
220 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 60 proc.
1 łyżka kakao bez cukru
60 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1. Wszystkie składniki na krem oprócz aromatu waniliowego przełożyć do rondelka z grubym dnem (dobrej jakości, ponieważ masę łatwo przypalić). Podgrzewać, mieszając, aż składniki się zagotują i powstanie jednolity, gładki krem. Gdy krem się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1-2 minuty, cały czas mieszając.

2. Krem zdjąć z ognia, dodać aromat, wymieszać. Wierzch kremu nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na około 4-5 godzin (można na całą noc). Krem zgęstnieje, ale będzie trochę luźny.

3. Piekarnik nastawić na 180 stopni C na funkcji góra-dół.

4. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia. Kolejno dodać do niego olej, maślankę, kawę, aromat i jajka, cały czas mieszając mikserem.

6. Do drugiej miski przesiać mąkę i kakao. Dodać proszek, sodę, oba cukry, sól i wymieszać.

7. Do suchych składników dodać mokre i bardzo krótko wymieszać mikserem. Ciasto przelać do przygotowanych tortownic, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszek. Wierzch wyrównać, odcinając wyrośnięte "brzuszki". Odcięte ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.

9. Następnie każde ciasto przekroić w poziomie. Otrzymamy 4 dosyć cienkie biszkopty.

10. Jeden biszkopt położyć na paterze, posmarować mniej więcej 2 łyżkami kremu. Przykryć drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation