Kuchnia

mięsko na ciepło

Smażone udka w pysznej zalewie
Przygotuj:

6 udek z kurczaka (możesz je zastąpić skrzydełkami 1/2 kg piersi z kurczaka)
1 łyżkę miodu
1 kieliszek wódki
3 goździki
1 łyżkę octu winnego
po 1/4 łyżeczki imbiru, curry, kurkumy, słodkiej papryki, gałki muszkatołowej
1/4 szklanki ciepłej wody
masło do smażenia
cynamon
grzanki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Krok 1
Smażone udka w pysznej zalewie musisz zacząć przygotowywać już dzień przed podaniem. Wymieszaj wszystkie przyprawy z ciepłą wodą i włóż do nich udka. Powinny się marynować przez 12 godzin.

Krok 2
Następnego dnia marynatę do udek oraz mięso przelej do głębokiej patelni i smaż na maśle tak długo, aż wyparuje 2/3 płynu. Udka powinny być złociste z obu stron.

Krok 3
Smażone udka podawaj z grzankami natartymi czosnkiem lub z masłem czosnkowym. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation