Inne

Ciasta, desery

Czary - gary w kuchni: Ciasto drożdżowe z lodówki z rabarbarem



SKŁADNIKI




Ciasto podstawowe:




5 szklanek mąki pszennej (w oryginale 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej i 3 chlebowej lub zwykłej)




50 g drożdży (w oryginale 2 paczki drożdży instant)




1/2 szklanki ciepłej wody




1 szklanka letniego mleka




1/2 szklanki stopionego masła




1/2 szklanki cukru (w oryginale cukier brązowy)




3 jajka




1 łyżeczka soli







Dodatkowo:




7 grubych łodyg rabarbaru




5 czubatych łyżek cukru




1 łyżeczka cynamonu




2 - 3 łyżki cukru trzcinowego







Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, mieszamy i robimy dołek pośrodku. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cukier i mieszamy razem. Do dołka w mące wlewamy mieszankę jajeczną, masło i drożdże z wodą, delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby tylko mieszanka "ruszyła", a następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je do momentu aż swobodnie będzie odchodziło od ręki. Ciasto jest luźniejsze niż tradycyjne ciasto drożdżowe. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki długości ok. 2 cm. Następnie wkładamy je do miski, zasypujemy cukrem i cynamonem i potrząsając miską oblepiamy wszystkie kawałki (cukrem i cynamonem).















Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (mnie płat po rozwałkowaniu zajął całą stolnicę, a mam dużą drewnianą ;-) ). Rozkładamy na nim rabarbar - 1/4 szerokości zostawiamy bez owoców. Zaczynając od brzegu z owocami zwijamy roladę w kierunku pustego brzegu, a następnie dzielimy ją na 12 grubych kromek.















Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową (wtedy musicie nasmarować ją tłuszczem i posypać mąką). Kawałki ciasta układamy ciasno koło siebie "ślimakami" do góry. Posypujemy cukrem trzcinowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 - 50 minut.

Pycha!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation