Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

Składniki:

naleśniki (10-12 sztuk)

1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej)
1 łyżeczka soli

farsz

400 g mrożonego szpinaku
200 g sera feta
1 pieczone udko (można pominąć)
5 suszonych pomidorów
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, biały pieprz do smaku


sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem)

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml mleka
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól do smaku
3 łyżki żółtego sera

do posypania wierzchu:

1 łyża tartego parmezanu
1 łyżka świeżego oregano

Sposób wykonania:

Naleśniki

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).

Farsz

Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone pomidory i mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz pieprzem i solą.

Sos

Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową.

Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190C

Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation