Kuchnia

warzywa na wiele sposobow

buraki pieczone z miodem i tymiankiem
długie pieczenie warzyw w piekarniku wydobywa z nich słodycz i nadaje im bardziej wyrazisty smak. tak też jest w przypadku buraków, które dzięki pieczeniu nabierają zupełnie nowego charakteru - z powszechnego, taniego warzywa o nudnym smaku zamieniają się w coś naprawdę pysznego. dodatkowy aromat zyskują dzięki zalewie miodowo-balsamicznej z tymiankiem, dzięki której są pokryte kleistą glazurą o intensywnym, słodkim smaku. takie buraczki idealnie pasują do wszelkiego rodzaju pieczonych mięs.

składniki
(przepis ze strony bbc good food)
1kg świeżych buraków
2 łyżki suszonego tymianku
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki miodu
sól i pieprz do smaku

buraki ugotować (aż będą średnio-miękkie), a następnie obrać je ze skórki i pokroić w średniej wielkości kawałki. piekarnik nagrzać do 180c. wymieszać tymianek, ocet balsamiczny, oliwę i miód. buraki ułożyć na blaszce do pieczenia. polać sosem i doprawić do smaku solą i pieprzem. wstawić do piekarnika na 25 minut. podawać ciepłe albo w temperaturze pokojowej.

smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation