Kuchnia

jedzonko

Składniki (8 sztuk)

Ciasto kruche

200 g mąki
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu

Budyń

500 ml mleka
1 żółtko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii

Wierzch

400 g truskawek

Wykonanie

Z mąki, masła i cukru zagniatamy ciasto. Dodajemy śmietanę i formujemy kulę. Wstawiamy ciasto do lodówki na chwilę. Następnie dzielimy ciasto na osiem porcji i każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Foremki do tartaletek (u mnie o średnicy 8 cm) wykładamy ciastem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy 15 minut. W tym czasie odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, rozmieszanym żółtkiem i ziarenkami wanilii, dolewamy mąkę wymieszaną z mlekiem i energicznie mieszamy. Powinien powstać budyń. Oczywiście budyń możemy przygotować z gotowego produktu w proszku.

Upieczone ciasto wyjmujemy z foremek i napełniamy gorącym budyniem. Na wierzch układamy pokrojone truskawki. Przed podaniem możemy posypać ciastka cukrem pudrem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation