Kuchnia

Kuchnia

Moje Wypieki | Szwarcwaldzki sernik świąteczny

Składniki na spód:

150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
40 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny
1/4 szklanki wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz kremówki).

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Stopniowo dodawać ją do masy serowej z żelatyną i wymieszać delikatnie szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Ponadto

2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o połowę mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

* Najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać;

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation