Kuchnia

Coś na słono

Łosoś na patyczkach
przepis na łososia na patyczkach
czas: ok. 1 godzina (od rozpoczęcia do podania)
ilość porcji: ok. 30 szaszłyków a nawet więcej
składniki
ok. 1 kg łososia
1/4 szklanka oliwy
2 łyżki dżemu porzeczkowego np. fine food
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu
ew. 1/2 łyżeczki chili
dodatkowo:

1-2 łyżki keczupu
1-2 łyżka majonezu np. fine food
kilkanaście suszonych śliwek np. bio fine food
truskawki

krok 1.
do szaszłyków rybnych proponuję świeżego łososia, ale możecie też wykorzystać kurczaka albo inną rybę o zwartym mięsie (najlepiej świeżą).


krok 2.
Łososia obieram ze skóry i kroję w paseczki.


krok 3.
przygotowuję marynatę z oliwy, dżemu, sosu sojowego, miodu i przypraw. wkładam łososia i odstawiam do lodówki na 30 minut.


krok 4.
nadziewam na patyczki tworząc takie „wężyki”.

wstawiam do nagrzanego do 180°c piekarnika i piekę ok. 20 minut aż marynata się zrumieni.


krok 5.
na czubek każdego patyczka nabijam suszoną śliwkę lub kawałek truskawki. do tego podaję sos (zmieszany majonez z keczupem). dobre na ciepło i zimno, smacznego ;-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation