Kuchnia

GLUTEN FREE

Sorbet z truskawek (bez cukru)

WSKAZÓWKI

przygotowanie 20 min. mrożenie 3 godz.
1 litr sorbetu
SKŁADNIKI

1 dojrzałe mango
0.8 kg truskawek
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
1 laska wanilii lub dwie łyżeczki ekstraktu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mango obieramy odkrawamy od pestki i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Po uzyskaniu gładkiej masy przecieramy ją przez sito, żeby pozbyć się włókien.

Truskawki myjemy, szypułkujemy i również miksujemy na gładką masę, którą dodajemy do mango. Do owoców dodajemy ziarna lub ekstrakt z wanilii (laskę wanilii kroimy wzdłuż, z pomocą noża lub łyżeczki wyciągamy ziarna i wrzucamy do masy), kurkumę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy do pojemnika z przykrywką i wkładamy do zamrażarki na ok 3-4 godziny. Masę mieszamy kilkakrotnie w trakcie mrożenia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation