Kuchnia

Kuchnia

W Moim Magicznym Domu: Ciasto Bounty z kawową nutą

Składniki:

Ciasto
6 jajek
150 g cukru pudru (1 szklanka)
1 cukier wanilinowy
120 g mąki pszennej tortowej
80 g gorzkiego kakao
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa Kokosowa
1 litr mleka 3,2 %
400 g wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
300 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa
200 g czekolady
2-4 łyżek kwaśnej śmietany ( w zależności czy polewa ma być twarda czy lejąca)
Poncz kawowy
50 ml wódki
100 ml mocniejszej kawy

Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piankę. Dodajemy porcjami po łyżce wciąż miksując cukier puder oraz cukier waniliowy. W osobnej misce ubijamy żółtka z proszkiem do pieczenia oraz octem. Do białek dodajemy masę z żółtek łącząc na najniższych obrotach miksera. Następnie dodajemy mieszając łyżką powoli ale dokładnie: przesianą mąkę, kakao. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem + mąka / bułka tarta o wymiarach 25x36 i pieczemy w temp. 180 przez 30- 35 minut. Studzimy i przecinamy na dwa placki. Nasączamy wymieszanym ponczem i dajemy się do masy kokosowej.

700 ml mleka zagotowujemy i rozpuszczamy w nim szklankę cukru. Gdy cukier się rozpuści a mleko się zagotuje wsypujemy kokos oraz posiekane masło. Mieszamy na wyłączonym ogniu aż masło się rozpuści. W osobnym pojemniku rozpuszczamy 3 łyżki mąki ziemniaczanej z 300 ml mleka. Ponownie kładziemy na ogień garnek z masą. Wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną i mieszamy tak długo i tak długo trzymamy na ogniu aż masa nam zgęstnieje i powstanie nam coś ala kokosowy budyń. Śćiągamy wtedy z ognia aby nie przypalić

Na pierwszy placek ciasta kładziemy 2/3 masy, następnie kolejny placek i ponownie 1/3 masę , na samą górę wylewamy polewę czekoladową.

Polewę robimy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy śmietanę, łączymy ze sobą składniki i polewa gotowa :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation