Kuchnia

Ciasta, desery, wypieki

beza z malinami i nutką kokosa

Składniki na bezę:
•4 białka z jaj wielkości L
•3/4 szklanki cukru
•szczypta soli
Składniki na krem:
•500 g mascarpone
•200 ml śmietanki 30% do ubijania
•2 łyżki cukru waniliowego*
•1 łyżka cukru pudru
•1/2 szklanki wiórek kokosowych
* zamiast cukru waniliowego możesz dać łyżeczkę pasty waniliowej lub pestki z jednej laski wanilii

Składniki na sos malinowy:
•200 g mrożonych malin
•2 łyżki soku z cytryny
•3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo 500 g świeżych malin i listki mięty lub werbeny.


Przygotowanie bezy:
1.
Ustaw piekarnik na 140 stopni bez termoobiegu.

2.
Dokładnie oddziel żółtka od białek. Nie mogą się w nich znajdować ani cząstki żółtka ani krwi.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę po czym dodawaj po łyżce cukier, cały czas ubijając aż całkowicie się rozpuści. Otrzymasz gęstą, sztywną i błyszczącą pianę.

3.
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm i wyłóż na niego pianę formując w miarę równy z wierzchu blat.

4.
Piecz bezę przez 1,5 godziny po czym odstaw do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu i sosu:

Włóż do miski serek mascarpone i zmiksuj przez chwilę aby się ogrzał i zmienił konsystencję na rzadszą. Dodaj śmietanę i cukier i miksuj całość aż masa zgęstnieje. Na koniec dodaj wiórki i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem wstaw do lodówki.

Do małego garnka przełóż maliny z cukrem i sokiem z cytryny. Wstaw na mały gaz i podgrzewaj aż maliny się rozpadną a całość nieco zgęstnieje. Przetrzyj maliny przez drobne sitko aby pozbyć się pestek i gotowy, lekko gęsty sos pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Ostudzony bezowy blat delikatnie przełóż na paterę lub talerz, na którym podasz całość. Tuż przed podaniem wyłóż na niego krem (w lodówce stężeje więc możesz go przed nałożeniem wymieszać łyżką, będzie Ci łatwiej go nakładać), następnie maliny i polej całość sosem. Udekoruj listkami mięty lub werbeny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation