Kuchnia

przetwory

Sos Mephisto "z piekła rodem"

Składniki:
350 g ketchupu łagodnego
5 papryczek chilli (średniej wielkości)
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu jabłkowego
3 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki miodu
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
4 papryczki chili pozbawiamy pestek, siekamy i przekładamy do naczynia, dodajemy 2 ząbki czosnku, miód, ocet jabłkowy oraz ketchup i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.
1 papryczkę chili kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do powstałego sosu razem z ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Tak powstały sos przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.

źródło: smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation