Kuchnia

Obiad, kolacja

Devolay


Składniki na 4 porcje:

1 cała pierś z kurczaka
10 dag sera żółtego
1 jajko
40 g masła (4 płaskie łyżki stołowe)
natka pietruszki
słodka papryka mielona
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
mąka pszenna do panierki

Dodatkowo:

małe wykałaczki

Sposób przygotowania:

• Pierś oczyścić z chrząstki, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie każdą połówkę przekroić wzdłuż tak, by uzyskać 4 kotlety. Mięso włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, po czym rozbić za pomocą tłuczka. Natrzeć solą, słodką papryką oraz szczyptą świeżo zmielonego pieprzu. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 30 minut.

• Natkę pietruszki posiekać na drobno. Ser żółty pokroić na 4 podłużne paski.

• Mięso wyjąć z lodówki. Na środek każdego kotleta nakładać kawałek sera, 2 łyżeczki masła oraz 1 pełną łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Zawijać tworząc rulonik, po czym spinać w dwóch miejscach wykałaczką.

• Na patelni rozgrzać średnią warstwę oleju. Kotlety obtoczyć w mące, w jajku a następnie w bułce tartej, po czym smażyć równomiernie z każdej strony około 7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation