Kuchnia

JADEŁKO

Pieczona faszerowana dynia

2 dynie hokkaido lub butternut (ok. 800-900 g każda)
oliwa
sól, pieprz
ok. 80-100 g kaszy bulgur (lub kuskusu)
1 czerwona cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 duży bakłażan
200 ml przecieru ze świeżych pomidorów
3 łyżki posiekanej kolendry (lub natki pietruszki)


Sposób przygotowania

Dynie kroimy na pół, oczyszczamy i układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 40 min (miąższ ma być miękki, ale nie może się rozpadać) w 200°C. Bulgur gotujemy do miękkości w dwa razy większej ilości osolonej wody niż każe przepis na opakowaniu (kuskus przyrządzamy wg przepisu). Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy kmin i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy kilka minut. Dodajemy przecier, doprawiamy, dusimy do miękkości. Łączymy z kaszą i kolendrą. Napełniamy dynie farszem i zapiekamy przez kilka minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation