Święta i uroczystości

halloween

Drapieżne babeczki na Halloween

Składniki na 12 babeczek:

100 g masła
1 szklanka miałkiego brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżka likieru kawowego lub ekstraktu z wanilii
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
6 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki (125 ml) kwaśnej śmietany 12% lub 18%
pół szklanki (125 ml) mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło i brązowy cukier. Ucierać do otrzymania jaśniejszej, bardzo puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać likier kawowy lub wanilię i zmiksować. Do masy dodawać śmietanę i mleko, na zmianę z przesianymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotek. Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, wystudzić na kratce.

Waniliowy krem maślany:

​250 g masła
2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mleka
barwniki w żelu np. fioletowy, czarny, pomarańczowy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć w misie miksera razem z cukrem na puszystą, jasną masę, ucierając przez kilka minut. Dodać ekstrakt waniliowy, mleko, dalej ucierając. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru.

Krem podzielić na 3 części - każdą z części zmiksować z innym barwnikiem (ilość wedle uznania, do uzykania pożądanego koloru kremu).

Przygotować rękaw cukierniczy z tylką "do trawy" (Wilton 233). Krem wyciskać na babeczki, przy zmianie koloru zmieniając rękaw i tylkę na czystą.

Pazury:

masa cukrowa lub marcepanowa (z domowego przepisu lub kupna)
barwniki w żelu np. fioletowy, czarny, pomarańczowy

Będziemy potrzebować niewielką ilość masy cukrowej lub marcepanowej, tylko do wykonania 48 pazurów, po 4 na każdą babeczkę. Masę dowolnie zabarwić. Odrywać z niej małe kawałki, formować kulki, z których następnie uformować pazury (wałkując delikatnie palcem kulkę z jednej strony). Pazury można wykonać dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation