Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Monte


*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na biszkopt:

3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody
na krem mleczny:
500 ml mleka
100 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g białej czekolady
200 g masła
szczypta soli
na krem czekoladowy:
330 ml śmietanki kremówki
200 g czekolady deserowej
100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych)

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wlać wodę i olej. Delikatnie za pomocą dużej łyżki wszytko razem połączyć. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić.
Przygotować krem: połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić mąkę, cukier i sól. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia i od razu dodać połamaną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wystudzić a następnie utrzeć z miękkim masłem. Rozsmarować na biszkopcie i wstawić do lodówki, żeby krem zastygł. Czekoladę deserową połamać do miseczki i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić a następnie zmiksować z czekoladą. Powstałą w ten sposób masę rozsmarować na warstwie kremu. Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni i wystudzić. Posypać nimi wierzch ciasta. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation