Kuchnia

nalewki

Nalewka morelowa – przepis



Składniki:

1 kg moreli
1/2 litra wódki
1/2 litra spirytusu
1 szklanka cukru
1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:

Zaczynam od wypestkowania umytych moreli. Wrzucam je do zamykanego słoja, dodaję kilka pestek (można dodać też kilka goździków), a następnie zalewam alkoholem. Czekam 2 miesiące – nalewka musi stać w zamkniętym słoju, w słonecznym miejscu, a od czasu do czasu trzeba potrząsać słojem, tak jak w przypadku nalewki porzeczkowej. Po tym czasie rozpuszczam cukier we wrzątku i studzę. Dodaję do słoja, mieszam, odcedzam owoce, a nalewkę rozlewam do butelek. Jeśli ktoś lubi mniej słodkie, polecam dać tylko pół szklanki cukru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation