Uroda

zdrowie i uroda

Olej arganowy wytwarza się z nasion ukrytych w owocach arganii żelaznej, drzewa, które rośnie tylko w jednym miejscu na świecie – w południowo-zachodniej części Maroka. W 1998 r. argania została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jako gatunek zagrożony, dlatego olej arganowy jest tak cenny i luksusowy. Ograniczona dostępność, duże koszty produkcji (do uzyskania 1 litra oleju potrzeba aż 30 kg owoców) oraz skomplikowany sposób pozyskiwania sprawiają, że jest tak bardzo drogi. Ale wart jest swojej ceny.
Ze względu na zastosowanie istnieją dwie odmiany oleju arganowego – kosmetyczna i spożywcza. Oprócz przeznaczenia różnią się jeszcze sposobem wytwarzania i kolorem: olej kosmetyczny ma jaśniejszą barwę i tłoczy się go na zimno, olej spożywczy zaś tłoczy się z prażonych nasion i jest ciemniejszy, o lekko czerwonawym zabarwieniu.

Właściwości oleju arganowego
● Zawiera mnóstwo witaminy E, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie omega-6 i omega-9.
● Obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie, wzmacnia odporność.
● Chroni układ nerwowy i układ krążenia przed chorobami degeneracyjnymi.
● Przyspiesza gojenie ran i oparzeń, zmiękcza i regeneruje blizny.
● Łagodzi objawy alergii skórnych, trądziku i łuszczycy.
● Wygładza i nawilża skórę, spłyca zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych, neutralizuje wolne rodniki.
● Ujędrnia, nawilża i odżywia ciało.
● Zapobiega przebarwieniom skóry.
● Wzmacnia paznokcie, zapobiega ich rozdwajaniu.
● Regeneruje, odżywia i nawilża suche i osłabione włosy, zwalcza łupież.

Jak stosować olej arganowy?
● Bezpośrednio na skórę – można smarować nim ciało (jak balsamem) lub samą twarz (jak kremem).
● Jako dodatek do kosmetyków – kilka kropli oleju można dodać do kremu lub balsamu do ciała.
● Do włosów – wciera się olej arganowy w końcówki włosów i skórę głowy lub stosuje jako maskę. Można smarować nim też rzęsy – świetnie je regeneruje, zagęszcza i pobudza do wzrostu.
● Do paznokci – wciera się go w płytkę paznokcia (dla lepszego efektu można połączyć olej arganowy z kilkoma kroplami cytryny).
● W kuchni – jako dodatek do sałatek, grillowanego mięsa, warzyw, do skrapiania potraw (nadaje oryginalny, orzechowy zapach).

Uwaga:
● Olej arganowy nie nadaje się do smażenia. Najwięcej właściwości zachowuje, kiedy jest spożywany na zimno, a do potraw gorących dodaje się go na sam koniec gotowania.
● Kupując olej arganowy należy upewnić się, że mamy do czynienia z oryginalnym produktem – oryginalny olej arganowy z Maroka zazwyczaj ma certyfikat.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation