Uroda

zdrowie i uroda

Szpinak -niskokaloryczna bomba witaminowa.

Szpinak przez jednych uwielbiany przez drugich znienawidzony, kojarzy nam się głównie z okresu dzieciństwa, kiedy to na talerzu lądowała solida zielona porcja tego warzywa. Źle przyrządzony szpinak z okresu młodości może skutecznie zniechęcić do jego spożywania, lecz na szczęście dzisiaj chętniej korzystamy z wzorów kuchni włoskiej czy francuskie, dzięki temu bogate w składni odżywcze warzywo smakuję naprawdę doskonale.

Liście szpinaku mają wiele właściwości prozdrowotnych są bogate w potas, dzięki temu obniżają ciśnienie krwi. Mają działanie antynowotworowe, są źródłem antyoksydantów- związków chroniących nasz organizm przed wolnym rodnikami, opóźniających proces starzenia. To przede wszystkim bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu i kwasu foliowego, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi.

W liściach szpinaku znajduje się także łatwo przyswajalne żelazo, tyle że w mniejszej ilości, niż przed laty sądzono (wynikało to z pomyłki analityków, którzy źle postawili przecinek) – 2,8 mg w 100 g (dzienne zapotrzebowanie to ok. 15 mg dla kobiet i 10 mg dla mężczyzn). Żelazo transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek.
Warzywo te jest również zalecane w diecie kobiet w ciąży, zawarty kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu i chroni przed chorobami układu krążenia.

Dodatkowo betakaroten i inne przeciwutleniacze biorą czynny udział w profilaktyce przeciwnowotworowej oraz przeciwmiażdżycowej, natomiast witaminy z grupy B, w które szpinak jest bogaty, skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Wartości odżywcze szpinaku zmniejsza jednak występujący w jego liściach kwas szczawiowy.
Szczawiany wpływają odwapniająco na organizm. Ich nadmiar może przyczyniać się do powstawania kamicy szczawianowo-wapniowej. Szczawiany utrudniają wykorzystanie wapnia, wiążąc się z nim i tworząc trudno rozpuszczalne sole.

Na szczęście ochronę organizmu przed ubytkiem mikroelementów można zapewnić, jeśli będziemy jeść szpinak razem z produktami bogatymi w wapń.

Ciekawostki:

Szpinak został rozsławiony przez Popeya – bohatera komiksu „Thimble Theatre” od 1929, a od 1933 także filmu animowanego pt. „Popeye the Sailor”. Jako postać komiksowa cechował się ogromną siłą, co zawdzięczał regularnemu spożywaniu szpinaku.
Popularności tej postaci przypisywany jest wzrost sprzedaży tego warzywa w Stanach Zjednoczonych w latach 30. XX wieku o 33%.
Marka „Popeye” należy do liderów sprzedaży tego warzywa na rynku amerykańskim.
Jeśli po umyciu zamoczysz liście w wodzie z lodem, zachowają ładny kolor. Potem trzeba je dokładnie odsączyć.ppSzybki przepis na pyszny koktajl szpinakowy
1 banan
garść szpinaku
1 duża brzoskwinia
1 morela
0,5 l wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation