Uroda

zdrowie i uroda

10 groźnych dla zdrowia związków chemicznych obecnych w żywności.

SYROP GLUKOZOWO-FRUKTOZOWY
Za­gęsz­czo­ny roz­twór wodny cu­krów pro­stych: glu­ko­zy i fruk­to­zy. Wy­stę­pu­je w całej gamie pro­duk­tów prze­two­rzo­nych, do­stęp­nych na skle­po­wych pół­kach: w jo­gur­tach, ba­to­ni­kach, płat­kach śnia­da­nio­wych, na­po­jach, go­to­wych da­niach mię­snych i jar­skich, wę­dli­nach, so­sach, sa­łat­kach, a nawet w kon­ser­wach ryb­nych. W więk­szo­ści z nich za­stą­pił zde­mo­ni­zo­wa­ny cu­kier biały.
Choć ten ostat­ni nie­bez­za­sad­nie na­zy­wa­ny jest "białą śmier­cią", to jed­nak nie­win­nie brzmią­cy syrop nie jest ani o jotę zdrow­szy od sa­cha­ro­zy. Wy­twa­rza­ny z ku­ku­ry­dzy (czę­sto ga­tun­ków mo­dy­fi­ko­wa­nych ge­ne­tycz­nie) syrop glu­ko­zo­wo-fruk­to­zo­wy jest jed­nak tań­szy w pro­duk­cji od cukru bu­ra­cza­ne­go – i głów­nie dla­te­go uto­ro­wał sobie drogę do na­szych ja­dło­spi­sów. Nie­ste­ty jego nad­miar w die­cie może być bar­dzo szko­dli­wy.
Sub­stan­cja ta jest uwa­ża­na za jed­ne­go z głów­nych wi­no­waj­ców epi­de­mii oty­ło­ści w USA. Może rów­nież przy­czy­niać się do roz­wo­ju cu­krzy­cy typu 2, pod­no­si też po­ziom trój­gli­ce­ry­dów, co wiąże się z roz­wo­jem scho­rzeń ukła­du krą­że­nia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation