Uroda

zdrowie i uroda

Czerwona herbata – pogromca tłuszczu - 3/5

Wzmacnia zęby, oczyszcza z toksyn
Mało kto wie, że nie tylko wła­ści­wo­ści wspo­ma­ga­ją­ce od­chu­dza­nie czy­nią czer­wo­ną her­ba­tę tak war­to­ścio­wą i godną uwagi. Warto wspo­mnieć o jej kilku istot­nych wła­ści­wo­ściach:
1. Ze wzglę­du na za­war­tość flu­oru i wap­nia po­ma­ga bu­do­wać mocne kości i zęby.
2. Po­zwa­la za­cho­wać do­sko­na­ły wy­gląd skóry i wło­sów – oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn.
3. Dzię­ki za­war­to­ści po­li­fe­no­li ob­ni­ża po­ziom cho­le­ste­ro­lu ze krwi.
4. Za­war­te w her­ba­cie czer­wo­nej fla­wo­no­idy po­ma­ga­ją we wzmac­nia­niu na­czyń krwio­no­śnych - stąd her­ba­ta za­le­ca­na jest oso­bom ze zmia­na­mi miaż­dży­co­wy­mi.
5. Ze wzglę­du na za­war­tość cynku po­zwa­la za­cho­wać zdro­wą gład­ką skórę ła­go­dząc świąd i trą­dzik.
6. Ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne w Re­pu­bli­ce Po­łu­dnio­wej Afry­ki wy­ka­za­ły, że czer­wo­na her­ba­ta może chro­nić wą­tro­bę przed uszko­dze­niem.

Szlaban na raka?
Czer­wo­na her­ba­ta może chro­nić nasz or­ga­nizm przed no­wo­two­ra­mi na trzy spo­so­by:
1. Wal­czy z wol­ny­mi rod­ni­ka­mi i chro­ni przed uszko­dze­niem DNA – czyli znisz­czy raka "w za­rod­ku".
2. Za­po­bie­ga nie­kon­tro­lo­wa­ne­mu wzro­sto­wi ko­mó­rek i spo­wal­nia roz­wój raka.
3. Nisz­czy ko­mór­ki no­wo­two­ro­we bez szko­dy dla ota­cza­ją­cych je zdro­wych ko­mó­rek.
Ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne w In­sty­tu­cie Nauk AICHI w Aka­de­mii Me­dycz­nej w Ja­po­nii wy­ka­za­ły, iż czer­wo­na her­ba­ta za­wie­ra dys­mu­ta­zę po­nad­tlen­ko­wą, po­li­fe­no­le i fla­wo­no­idy, które zwal­cza­ją wolne rod­ni­ki, dzię­ki czemu chro­nią przed wy­stą­pie­niem no­wo­two­rów. We­dług USDA (Uni­ted Sta­tes De­part­ment of Agri­cul­tu­re) dzia­ła­nie an­ty­ok­sy­da­cyj­ne her­ba­ty może być sil­niej­sze niż dzia­ła­nie owo­ców i wa­rzyw.
Co cie­ka­we, ba­da­nia, któ­rym pod­da­ło się ponad 35 tys. ko­biet po me­no­pau­zie, do­wo­dzą, że panie, które piły co naj­mniej dwie fi­li­żan­ki her­ba­ty dzien­nie, były o 40 proc. mniej na­ra­żo­ne na roz­wój raka dróg od­de­cho­wych i o 68 proc. mniej na­ra­żo­ne na roz­wój raka prze­wo­du po­kar­mo­we­go niż ko­bie­ty nie wpro­wa­dza­ją­ce tego na­po­ju do diety.
Po­nad­to ba­da­nia prze­pro­wa­dzo­ne w Chi­nach jak i w Ja­po­nii po­ka­za­ły, że pa­la­cze, któ­rzy piją her­ba­tę cha­rak­te­ry­zu­ją się niż­szą czę­sto­ścią wy­stę­po­wa­nia raka płuc. Inne do­świad­cze­nia dają na­dzie­ję, że her­ba­ta może być obie­cu­ją­cym na­rzę­dziem w walce z ra­kiem żo­łąd­ka, pę­che­rza mo­czo­we­go, prze­ły­ku i pro­sta­ty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation