Kuchnia

kuchnia

TATRA Z KURCZAKIEM

Na spód:
70 g mąki pszennej
15 g otrębów pszennych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano
1 żółtko
40 g jogurtu naturalnego
15 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wypełnienie:
150 g piersi z kurczaka
1 kula mozzarelli (120g)
70 ml jogurtu naturalnego
1 jajo + białko z jaja zużytego do spodu
1 łyżka oregano
1/2 brokuły
1/2 papryki
1 łyżeczka sproszkowanego chili

Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, otręby i łączymy z resztą składników zagniatając jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba, która zagniecie za nas ciasto lub pomóc sobie mikserem).
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie (22cm) i robimy kilka dziurek widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach, następnie studzimy (można wyjąć z formy na ten czas)
Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na suchej patelni wcześniej doprawiając go solą i chili, a gdy będzie już gotowy wsypujemy kawałeczki na ostudzony spód tarty. Paprykę kroimy w kosteczkę. Brokuł obgotowujemy w osolonej wodzie lub na parze.
Mozzarellę utrzeć na największych oczkach tarki lub bardzo drobno poszatkować i w misce połączyć z resztą jogurtu, jajkiem oraz oregano (około 1 łyżeczki).
Całością zalać kurczaka, brokuł, paprykę i rozprowadzić równo łyżką.Po wierzchu można posypać całość solą ziołową i/lub innymi ziołami. Piec w 180 stopniach ok 35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation