rzeżucha- wszystko o rzeżuszce:
Wystarczy zasiać ją w wilgotnej ligninie, wacie czy ziemi, codziennie podlewać, a co 4 dni dosypywać nowe nasiona. Już po 7–9 dniach będzie cieszyła wzrok i podniebienie. Postaw ją w jasnym i ciepłym miejscu, zapewni ci to stały dostęp do bezcennego źródła witamin i minerałów. Wyrośniętą (do 9 dnia, później zakwita i ma gorzki smak) ścinaj nożyczkami i dodawaj do: zup, sosów, kanapek, sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku i masła. Obejdziesz się wtedy bez soli i innych przypraw. Zalecana porcja to 3−4 łyżeczki rzeżuchy dziennie.
witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Dodawana do sałatek czy kanapek wspomaga pracę trzustki, „oczyszcza” krew, wpływając dobrze na stan skóry, włosów i paznokci (zwalcza trądzik i łojotok), dezynfekuje drogi moczowe, pomaga usunąć toksyny, a nawet przyspiesza trawienie.
Zasila organizm, buduje jego odporność. Warto jeść ją przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. Zawarty w niej cenny i łatwo wchłaniany jod łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Z kolei siarka nasyca krew, a ta pobudza cebulki włosowe i skórę do odnowy. Świeżym sokiem z rzeżuchy możesz przemywać przebarwienia na skórze lub rozcieńczyć go z wodą i zastosować jako odżywkę do włosów (pobudzi ich wzrost).
Wskazania: Wiosenne wyczerpanie, trądzik, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, wolna przemiana materii, wysoki poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemia, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporoza, choroby układu krążenia oraz jako środek dezynfekujący i wspomagający budowanie odporności organizmu.
Przeciwwskazania: Rzeżuchy powinny unikać w nadmiarze osoby ze schorzeniami nerek (działa moczopędnie, co może doprowadzić do zapalenia pęcherza). Najlepiej uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem jej bezpieczną dawkę.
MA==