Design

dom

Serowa kostka z kiwi

Biszkopt:
3 duże jajka
70 g cukru
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka oleju
80 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego
200 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 galaretka o smaku kiwi
200 ml wrzącej wody

Mus z kiwi:
10 bardzo dojrzałych kiwi
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki o smaku kiwi
350 ml wrzątku

Pianka śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka o smaku kiwi
250 ml wrzącej wody

Biszkopt: jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę (około 5 minut). Dodać olej z wodą i krótko zmiksować. Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Przelać do blachy o wymiarach 25x30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC bez termoobiegu i piec na złoto przez 20 minut. Gotowy biszkopt wystudzić bez wyjmowania go z blachy.

Masa serowa: galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej twaróg i zmiksować krótko do połączenia. Wlać zimną ale jeszcze płynną galaretkę i ponownie krótko zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężała.

Mus z kiwi: kiwi obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zagotować i zdjąć z ognia. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie i od razu przelać do garnka z kiwi. Wystudzić a następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Lekko tężejącą masę przelać na warstwę serową i ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Pianka śmietankowa: galaretkę rozpuścić we wrzątku i odstawić aby całkowicie wystygła. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Nie przerywając miksowania dodać zimną i jeszcze płynną galaretkę. Zmiksować krótko do połączenia składników. Gotową masę równo rozsmarować na musie z kiwi i całość wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. Gotowe ciasto pokroić w kostkę i udekorować plasterkami świeżego kiwi. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation