Kuchnia

kuchnia

Tort kakaowy z kremem truskawkowym

BISZKOPT
3 duże jajka
1/3 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki kakao

Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Mąkę i kakao przesiej przez sito. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce, ubij na sztywną pianę, a pod koniec dodaj cukier. Do ubitych białek dodaj żółtka i mąkę z kakao. Dokładnie bez pośpiechu wymieszaj dużą łyżką. Przelej ciasto do formy o średnicy 18 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Temperatura pieczenia 165*C / 330*F.

KREM
500 g świeżych sezonowych truskawek lub mrożonych (rozmrozić)
250 g serka kremowego (do serników)
cukier puder do smaku
3/4 szklanki ubitej na sztywno śmietany 36%
5 łyżeczek żelatyny w proszku (rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku)

Truskawki zmiksuj blenderem. Wymieszaj z serem, cukrem i delikatnie z bitą śmietaną. Na koniec dodaj rozpuszczoną we wrzątku i wystudzoną żelatynę. Dokładnie wymieszaj - możesz użyć miksera na średnich obrotach. Wstaw na chwilę do lodówki, by nieco zgęstniało. Gdy krem będzie miał odpowiednią konsystencję do przełożenia ciasta, można będzie posmarować krążki.
Jeśli chcesz, aby żelatyna nie pozostawiła grudek w kremie, to pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, czyli warto wszystko odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, a truskawki rozmrozić dzień wcześniej.

Wystudzony biszkopt przekrój na 2 - 3 krążki. Przełóż kremem truskawkowym i udekoruj według własnego upodobania :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation