Kuchnia

na słono

Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików

Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem do słoików
Widzę, że pilnie przeszukujecie blog jeśli chodzi o przetwory. Dorzucam więc kolejny. Oto fajna receptura na sałatkę ze słoika na zimę. Przepis znalazła moja mama w wydaniu specjalnym gazetki Przyślij przepis. Przetwory i nalewki - nr 6/2013. Przepis podaję ze zmianami mojej mamy. Polecam serdecznie!



Składniki:

ok 4 kg ogórków
2 kalafiory
6 dużych cebul
4 duże czerwone papryki
wiązka kopru
liście laurowe
czosnek
gorczyca
olej

Zalewa:
4 litry wody
3 szklanki octu 10%
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w koreczki lub grubsze plastry.
2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda zawrze, kalafiora odcedzamy.
3. Cebulę dowolnie kroimy, paprykę kroimy w grubą kostkę.
4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy warzywa.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, a na wierzch dodajemy 2-4 łyżki oleju. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

Smacznego!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation