Kuchnia

Sweets

Tradycyjne rogale świętomarcińskie

ciasto półfrancuskie
200 ml mleka
7 g drożdży instant
500 g mąki
60 g cukru
2 żółtka
2 g soli
60 g masła, roztopionego

150 g masła, podzielone na 3 części

rozmącone jajko do posmarowania

nadzienie
250 g białego maku
50 g migdałów
85 g rodzynek
45 g masła
250 g cukru
160 g okruchów biszkoptowych
2 duże jajka
ekstrakt migdałowy

Zarówno nadzienie jak i ciasto najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Aby przygotować ciasto lekko podgrzewamy mleko. Dodajemy do cukier oraz drożdże i odstawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy żółtka oraz masło i dobrze mieszamy. Mąkę łączymy z solą. Wsypujemy partiami i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je przez ok. 5-10 minut aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Rozprowadzamy na 2/3 prostokąta 1/3 masła. Ciasto składamy do środka na 3, zaczynając od strony nie przykrytej masłem. Potem składamy do środka część wyłożoną masłem. W ten sposób uzyskujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Ponownie wałkujemy na kształt prostokąta. Składamy ciasto znowu w ten sam sposób (już bez masła) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i ponownie pokrywamy 2/3 prostokąta 1/3 masła. Powtarzamy wszystkie kroki aż do zużycia całego masła. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Mak płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dokładnie osączamy na gęstym sicie, które można dodatkowo wyłożyć papierowym ręcznikiem. Mielimy w maszynce do mięsa. Można też jak ja dokładnie utrzeć go w makutrze. Migdały oraz rodzynki mielimy i dodajemy do utartego maku. Wbijamy jajka i dokładnie mieszamy aż całość dobrze sie połączy. Na koniec dodajemy okruchy biszkoptowe oraz ekstrakt i mieszamy. Gotowe nadzienie przechowujemy w lodówce do momentu pieczenia rogali.
Ciasto i nadzienie wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przygotowaniem rogali. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i kroimy naprzemiennie w trójkąty. Wykładamy nadzienie i zawijamy rogale. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 220C. Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut, aż będą ładnie rumiane. Studzimy i lukrujemy używając ulubionego lukru. Ja wykorzystałam do tego lukier królewski. Posypujemy posiekanymi migdałami. Najlepsze są w dniu pieczenia, ale na drugi dzień nie tracą wiele świeżości i też są bardzo smaczne.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation