Kuchnia

przetwory

Ważne jest aby dobrze sparzyć owoce i porządnie wyszorować. Pomarańcze należy również dobrze oczyścić z białej części, inaczej konfitura będzie miała dużo goryczy w sobie. Jej przygotowanie nie potrwa długo, więc nawet jeśli Wy za takimi smakami nie przepadacie, może znacie kogoś kto ucieszyłby się z takiego upominku? :)

Składniki:

6 sporych pomarańczy
2 szklanki cukru
4 goździki
kilka plasterków imbiru
sok z połowy soczystej cytryny


Wykonanie:

Pomarańcze porządnie wyszorować i sparzyć. Trzy pomarańcze obrać ze skórki, bardzo cienko, bez białej części (ja zrobiłam to ostrą obieraczką do warzyw).
Każdą pomarańczę przekroić na ćwiartki. Wykroić miąższ, również bez białej części. Z tego co na skórce pozostało, wycisnąć sok do garnka.
Miąższ pokroić w drobną kostkę, dodać do soku. Dodać również sok z cytryny, goździki i imbir, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu około godziny, półtorej, aż konfitura odparuje. Najlepiej po godzinie nałożyć trochę konfitury na łyżkę i wsadzić na parę chwil do lodówki, jeśli stężeje, można zakończyć proces gotowania.

Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonego słoiczka i zapasteryzować, tylko jeśli ma postać dłużej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation