Kuchnia

Food

Cannelloni z grillowanego bakłażana | gotuj zdrowo!
Składniki na 2-4 osoby

1-2 bakłażany

250 g włoskiego serka ricotta

2 orzechy włoskie (uprażone)

250 g świeżego szpinaku (drobnolistny)

4 -6 suszonych pomidory z zalewy

2 ząbki czosnki

2 papryki

4 pomidory bez skórki lub 1 opakowanie pomidorów z puszki

świeże oregano lub szczypta suszonego

1 łyżka syropu klonowego

oliwa z oliwek

ser parmezan (opcjonalnie)

sól morska

czarny pieprz

gałka muszkatołowa (szczypta)

skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik lub grill (metodą pośrednią) do temp. 180 stopni. Upiecz paprykę w całości, zdejmij skórkę i usuń gniazda nasienne. Pokrój w równa kostkę lub paseczki.

Usuń skórkę z pomidorów i pokrój lub użyj pomidorów z puszki bez skórki.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno pokrojony czosnek. Następnie dodaj paprykę i pomidory. Gotuj kilka minut i dodaj oregano oraz syrop klonowy lub łyżkę płynnego miodu. Dopraw solą morską i pieprzem. Posmakuj i dodaj do naczynia żaroodpornego, w którym będziesz zapiekać danie.

Umyj bakłażany i osusz dokładnie. Ponacinaj wzdłuż ostrym nożem w plastry o grubości ok. 0,5cm. Dopraw solą morską i posmaruj oliwą z oliwek. Zapiekaj z obu stron po kilka minut aby delikatnie zrumienić. Odstaw.

W czasie jak będą się piekły bakłażany podsmaż na patelni z oliwą szpinak oraz drobno pokrojony czosnek. Dopraw gałką muszkatołową, solą i posmakuj.

Pokrój drobno uprażone orzechy włoskie i suszony pomidory z zalewy. Do miski dodaj serek ricotta, podsmażony szpinak, orzechy i pomidory z zalewy pokrojone w drobne paseczki. Dopraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj.

Upieczone bakłażany smaruj równomiernie farszem i delikatnie zawijaj w rulony. Układaj w naczyniu żaroodpornym na ciepłym musie paprykowo pomidorowym.

Posyp świeżo utartym parmezanem (opcjonalnie) i zapiekaj w piekarniku lub grillu z pokrywą w temp. 180 przez ok. 10-15 minut.

Serwuj skropione oliwą z oliwek.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation