Kuchnia

kuchnia

Rabarbarowa sangria

Porcji: 4 – 5

Składniki

7 niedużych łodyg rabarbaru (lub 5 większych)
1/3 szklanki cukru lub innej substancji słodzącej
sok z 1 cytryny
1 limonka
750 ml białego lub różowego wytrawnego wina
1/2 szklanki białego wermutu
1 szklanka wody gazowanej lub białej/czerwonej oranżady
Przygotowanie

Rabarbar oczyść i pokrój na kawałki, 2/3 ugotuj w 1 szklance wody (ok 5 minut), następnie przelej przez sito. Wodę po gotowaniu wlej z powrotem do garnka, dodaj 1/3 szklanki cukru, postaw na małym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia cukru, następnie schłódź. Do dużego dzbanka przełóż pozostały rabarbar, dodaj pokrojone limonki, sok z cytryny, zalej winem i wermutem. Dodaj wodę rabarbarową i oranżadę. Wszystko wymieszaj, schłódź minimum 2 godziny przed podaniem. Serwuj na lodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation