Kuchnia

Przetwory

MangoPapaja: Konfitura czereśniowa z wanilią

Składniki (około 3-4 słoiki po 200 ml):
•3/4 kg wydrylowanych czereśni
•1/2 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobań)
•sok z 1 limonki
•1 laska wanilii
Czereśnie myję, dryluję i zasypuję cukrem. Odstawiam na jedną noc. Następnego dnia gotuję czereśnie z dodatkiem soku z limonki oraz ziarenek wanilii i całej laski 10-12 minut. Następnie gotową konfiturą uzupełniam wyparzone słoiki i stawiam do góry dnem lub wekuję (15 minut). Jeden słoiczek od razu wkładam do lodówki bo wszyscy mają na niego ochotę.
Taka konfitura świetnie nadaje się jako dodatek do budyniu, do deserów, lodów oraz do naleśników, również do kanapek.

Po więcej przepisów zapraszam na bloga! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation